Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 23., péntek

A bizonytalanság felhői


A hetekig tartó “rakéta-csöpögtetés” – így nevezték Izraelben a Gázai-övezetből sűrűn és találomra megeresztett Kasszam- vagy Grad rakétákat – és annak leállítására izraeli részről kezdeményezett, kerek egy hétig tartó “Felhőoszlop” hadművelet után november 22-én, csütörtökön elérkezett az első nap, amikor egyetlen rakéta vagy aknagránát sem csapódott be izraeli területre.

A kérdések kérdését: nevezetesen azt, hogy a csend meddig fog tartani, borús őszi felhők takarják.

Gáza eddig valamennyi elhallgattató akció után újra kezdte. És ez így is marad mindaddig, amíg a kényszerű együttélés megmarad és a muzulmán világ kőolaja kiváltható nem lesz alternatív üzemanyaggal. Mindaddig, amíg a gázai, és általában a palesztin terror maga mögött tudja a muzulmán világot, az iráni, iraki, szaudiai, kuvaiti, bahreini kőolajat, a Harmadik Világot, és a fehér ember népeinek történelmi antiszemitizmust hordozó hányadát – mindig támadni fog. Milliárdos, zsidó- és Izrael-ellenes előítéletes közvéleményt érez maga mellett. Nem érdeke megfékeznie magát.

Izrael és a nyugatinak nevezett civilizáció óvatosan lavírozik Afroázsia és az Euro-iszlám méltatlankodó közvéleménye viharos óceánján. A legtöbb nyugati hírközlő a tömeggyilkos és önnön népét is mészároló terrort legfeljebb “militánsnak”, “szélsőségesnek” meri nevezni.

Izrael egy ki tudja, hány napig, hétig, legjobb esetben hónapig tartó csendért olyan tűzszünetet vállalt, amely a Muzulmán Testvériség által uralt és vezetett Egyiptomot tette meg döntőbírónak. A tűzszüneti megegyezés (Understanding regarding the cease fire in Gaza strip) Izraelt egy sorba degradálja a Hamasz-terrorállammal.

“Egyiptom a két féltől garanciákat fog kapni mindkét féltől a megegyezés betartására” (Egypt shall receive assurances from each party that the party commits to what was agreed upon).

Izrael lemondott a Gázai-övezet körül létesített biztonsági kerítés palesztin oldalán Izrael által fenntartott 300 méter széles „biztonsági övről”. A kerítés belső oldalával párhuzamos területsáv általában sikerrel akadályozta meg a terroristákat, hogy a kerítések aljába éjjel, vagy ködös hajnalokon pokolgépeket telepítsenek, amelyeket a járőröző katonák közeledtével távirányítással felrobbantottak.

A „biztonsági öv” az izraeli területre nyíló alagutak ásását is megnehezítette – ilyen alagúton jutott át az izraeli oldalra a Hamasz-kommandó, amely 2006. júniusában elrabolta Gilád Salitot és meggyilkolta katonatársát.

A rakétaesőtől legtöbbet szenvedett Askelon (egy hét alatt több, mint 100 rakéta) lakossága látva, hogy semmi sem oldódott meg, kétségbeesve várja a következő fordulót.

Az sem vigasztalja őket, hogy a Hamasz „katonai szárnya” (ami a terrorszervezet lényege és azonos vele) máris közölte: a legközelebbi fordulót Rison Lecion támadásával fogja kezdeni, mert ez a város volt „a cionista telepítés kezdete”. (Az első, cionistának mondható település egyébként Petach Tikva volt.)

A gázai Hamasz-kormány november 22-ét, a tűzszünet első napját a „Győzelem ünnepnapjává” nyilvánította.

Bízunk benne, hogy sem ők, sem közeli és távoli pártfogóik nem fognak sokáig ünnepelni.

3 megjegyzés:

  1. A cikk nagyon elkeseredett hangú, bár helyenként feltűnikj a realitások felismerése !
    Régen volt már az Öntött Ólom hadművelet ? Nem bizony, csak 4 éve ! Lényegében most is azonos feltételekkel került sor a tűzszünetre !
    Az izraeli vezetésnek fel kell ismernie,hogy a nemzetközi változások egyre inkább a palesztinoknak kedveznek ! Izraelnek már csak a Nagy Testvér maradt a támogatója - nekik is egyre romlanak a lehetőségeik !
    A totális fegyverkezés ide vezetett - Mint Németországban l933-l945 között !
    Bármennyire is fájó MEG KElLENE EGYEZNI !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írjál valami konkrétat is akkor, hogy hogyan kell olyan terrorista szervezettel megegyezni, aminek az alap okmányában szerepel Izrael eltörlése, és a civileket lövi ?

      Törlés
  2. Arról volt szó,hogy először tűzszünet lesz,és utána kezdődnek tárgyalások.
    Ezzel a megállapodással Izrael a terrort támogató Egyiptomot fogadta el döntőbírónak.
    És egyenlő tárgyaló félnek egy terror szervezetet egy Állammal szemben.
    Ez még soha sem történt meg,sehol a világon!
    Pedig a gázai terror megoldása csak úgy történhet,hogy a 15 000 terroristát lefegyverzik, és vezéreit börtönbe csukják!Hiszen 1,5 millió gázait tartanak maguk előtt túszként,és 4,5 millió izraelit terrorizálnak rakétáikkal!

    VálaszTörlés