Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 5., hétfő

A harmadik arc furcsa története


Az első két arc – Binjamin Netanjáhu miniszterelnök és listás partnere, Avigdor Lieberman külügyminiszter.

A harmadik arc tulajdonosa az írott és az elektronikus sajtóban és a mindennapi közbeszédben – Mose Kahlon távközlési és jóléti miniszter. 

A hitelesnek elismert dr. Mina Cémach intézet felmérései a múlt hét végén azt mutatták, hogy ha Mose Kahlon, a Netanjáhu-kormány távközlési és népjóléti minisztere önálló párt élén futna a jövő év januári Kneszet-választásokon, 13 mandátumot szerezhetne.

A felmérés adatai szerint a feltételezett párt a megnyert 13 mandátumból ötöt a Likud-Jiszráél Béjténu listától venne el, hármat Jáir Lapid „Jés Atid” polgári-liberális középpártja, kettőt pedig a szociáldemokrata  Ávodá veszítene.

A SASZ, a keleti ortodoxok ugyancsak erősen szociális indíttatású pártja nem vesztene mandátumot, ha az eddig a „Likud szociális lelkiismereteként” számontartott Mose Kahlon önálló listával indulna a 19. Kneszet-választásokon.

A Likudból kiszakadt Kadima, amelyet Saul Mofáz vezet, Kahlon döntésétől függetlenül nem fogja túllépni a választási küszöböt.

A felmérés mutatói szerint abban az esetben, ha Kahlon mégsem indul önálló listával, a Likud-Bejténu 35 mandátumot nyerne, az Ávodá 24, a Jés Atid 15, a SASZ 13, a három arab párt együtt 11; az Egyesült Tórahű Zsidóság 6, a Hábájit Hájehudi és a Nemzeti Unió jobboldali vallásos pártok közös listája 5, a baloldali-liberális Merec 4, az Ehud Barak-vezette, az Ávodából kivált Ácmáut (Függetlenség) pártja 2, míg a paletta jobbszélén elhelyezkedő Zsidó Nemzeti Front ugyancsak 2 mandátummal jutna be a 19. Kneszetbe.

Szombaton este elhangzott Kahlon drámai nyilatkozata: nem indul a választásokon. Sem önálló párt élén, se más párt színeiben.

Semmi okunk, hogy kételkedjünk a népszerű politikus szavában, de december 5-ig – az induló pártok bejegyzésének a végső határidejéig – még egy szűk hónap van hátra. Addig pedig még sok minden történhet.

Azt azonban kénytelenek vagyunk megjegyezni: ha egy társadalomban ekkora felhajtó erőt tud gyakorolni egyik vagy másik „szegények barátja”, valós vagy álságos szociális programokat hirdető politikus, akkor abban a társadalomban valami nincsen rendjén.

„Az izraeli polgárok hetven százaléka jobboldali a politikai szemléletében, és hetven százaléka baloldali a szociális aspektusokban. Én mind a két aspektusban pontosan a középen vagyok” – nyilatkozott Kahlon, még az elzárkózási nyilatkozat előtt.

Mose Kahlon a hozzá közelállók szerint a Harvard Egyetemen tervez tovább tanulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése