Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 15., csütörtök

Muzulmán Testvériség: "Egyiptom szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatait Izraellel!"


„A nagykövet visszarendelése csak az első állomás a nép követeléseinek a teljesítésében” – nyilatkozott csütörtökön délben Muhammad Murszi, Egyiptom köztársasági elnöke.

A Hamasz katonai vezetője, Ahmad Dzsabari célzott felszámolása után az egyiptomi Muzulmán Testvériség immár sokadszor követeli: Egyiptom szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait a „cionista entitással” – ahogy a muzulmán  világ egyes részein Izrael nevét körülírják.

A Hamasz 1987-ben az egyiptomi Muzulmán Testvériségből ágazott ki és vált később nemzetközi terrorszervezetté. Központja 2006 óta – a palesztin választások révén – a Gázai övezet, ahol a polgári adminisztrációt is ellátja.

A Testvériség kezdeteitől ellenzi a zsidó állam létét. Az akkor hol illegalitásban, hol fél-legalitásban működő szélsőséges iszlámista elveket valló „Testvériség” tiltakozása az 1979 márciusában a két ország vezetői által aláírt izraeli-egyiptomi békeszerződés után erősödött fel, amikor a Sínai félsziget kiürítése fejében Izrael és Egyiptom diplomáciai kapcsolatokat létesített.

Muhammad Murszi a „Szabadság és Igazság” pártból lépett az elnöki posztra. Ez a párt a Muzulmán Testvériség doktrínáit vallja. Az Egyesült Államokban doktorált politikus ugyanakkor nyilvánvalóan tisztában van vele, hogy az Izraellel való szakításból csak az ő országa kerülhet ki vesztesként.

Egyiptom képtelen eltartani őrületes iramban szaporodó lakosságát – legalábbis az európai fogalmak szerinti szinten. , amely 2012-ben már 82 milliót számlál (további 8 millió az ország határain kívül él).  Az állami adminisztráció nehezen  elképzelhető módon bürokratikus és korrupt.

Az Amerikától kapott milliárdos segélyek nélkül kérdéses, hogyan tudná fenntartani nemzetgazdaságát – és hadseregét.

Izraellel szemben természetesen nem gondolhat támadó háborúra, legfeljebb a békeszerződés révén visszakapott Sínai félszigeten kellemetlenkedhet Izraelnek, az ottani beduinok által, akikkel hadserege időnként megütközik. A félszigetet az egyiptomi hadsereg eddig két ízben vesztette el.

Izraelben a mainstream politika nem emlegeti a félsziget visszavételét – az új, iszlámista Egyiptomról szóló internetes cikkek hozzászólói közül annál többen.

Tény, hogy a teljes Sínai- (Szináj)-félszigetről történt izraeli visszavonulás teremtett közvetlen határt Egyiptom és a Gázai-övezet között, ami minden ottani militáns csoportnak lehetőséget biztosított a fegyverek és terroristák becsempészésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése