Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 21., szerda

Állóháború: a rakéták zuhannak, az autóbusz robban, a palesztinok ünnepelnek, a hadsereg várakozik


Szerdára, november 21-re virradó éjfélkor kellett volna megkezdődnie a Kairó által közvetített megbeszéléseken kidolgozott tűzszünetnek, amely szerda délutánig még nem lépett életbe.

Ugyanakkor a Cáhál, az Izraeli Hadsereg sem indította meg a szárazföldi hadműveletet, amelyet a kormány arra az esetre helyezett kilátásba, amennyiben a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és a többi terrorszervezet nem szünteti be a rakétázást Izrael területére. A Hamasz szerda reggel óta folytatja Beér Séva, Asdod, Askelon és más, a Gázai-övezethez 40 kilométernél közelebb eső települések rakétázását.

Több tízezer reguláris és tartalékos katona a hét eleje óta a Gázai-övezet határán rostokol és várja az indulási parancsot. A nehéz döntés: indulni vagy nem indulni a Gázai-övezet felé a Netanjáhu-kormány kezében van.

A közvetett megbeszélések úgy folynak, hogy az izraeli küldött Kairóban tolmácsolja az izraeli kormány üzenetét az egyiptomi közvetítőnek, az továbbítja a gázai Hanijje-kormány, vagyis a Hamasz ugyancsak Kairóba delegált képviselőjének, aki a maga válaszát közli az egyiptomi közvetítővel, tőle kapja meg a választ az izraeli küldött.

A közvetett tárgyalás szerda délutánig a „süketnémák párbeszédjére” emlékeztet. A gázai kormányzat nem veszi tudomásul, hogy Izrael nem hajlandó feloldani a terror-vezérelt Gázai-övezet 2007 óta tartó légi és tengeri blokádját, és arra sem hajlandó garanciát adni, hogy felhagy a terrort szervező és végrehajtó személyek célzott felszámolásának a gyakorlatával.

Izrael követeli a másik féltől a rakéták és egyéb fegyverek alagutakon történő becsempészésének a megszüntetését, és a rakéta-tüzelések legalább öt- de inkább tíz évre szóló garantálását is. Ebbe viszont a Hamasz nem egyezik bele.

Ugyanakkor szerda reggeli kairói kapjelentések szerint csak részletkérdések kidolgozása maradt hátra a tűzszüneti megállapodás aláírásáig.

A tűzszünetet tervek szerint a kairói elnöki irodában hirdetnék ki, és az azt rögzítő, a felek által aláírással szentesített megállapodás betartatását háromtagú bizottság ellenőrizné, amelynek egy izraeli, egy egyiptomi és egy Egyesült Államok-beli tagja lenne. 

Közben a tel-avivi autóbuszrobbantást tömegek ünneplik Gázában és a Nyugati Part palesztin városaiban, falvaiban. ◙

4 megjegyzés:

  1. Sajnos igazam volt amikor korábban azt írtam: terror terror nem megoldás !
    A bevonulás sem lesz az, ilyen is volt - több is - és itt az eredménye !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt csak a hamasz a terrorista. Még egyszer elmondom, talán megérted, a hamasz civileket támad, tehát terrorista, Izrael viszont rakétakilövő állásokat, fegyver raktárakat, csempész alagutakat lőtt ki, amit minden normális ország megtett volna ennél sokkal előbb. Terrorra nem terror volt a válasz. Hiába is próbálod Izraelt a barátaid szintjére süllyeszteni, nem fog menni.

      Törlés
  2. "Izraeli idő szerint este 9 órától,
    magyar idő szerint este 8 órától

    T-Ű-Z-S-Z-Ü-N-E-T

    Izrael és Hamasztán között.

    Amennyiben a Hamasz - vagy bármely gyilkos terrorszervezet - megszegi a tűzszünetet, Izrael azonnal bevonul Gázába, hogy közelharcban véghez vigye a terroristák teljes likvidálását.
    Minden ehhez szükséges feltétel adott és bevetésre készen áll.

    Az Amerikai Egyesült Államok és Egyiptom is elismerte Izraelnek azt a jogát, hogy a tűzszünet egyetlen megsértése esetén bevonuljon Gázába.

    Ma délután egy, a veszéllyel mit sem törődő gázai lakos telefonbeszélgetésben nyilatkozott izraeli riportereknek. Azt mondta, hogy a Hamasz már nem csupán terrorszervezet, hanem egész nemzet. A beszélgetést az izraeli televíziós csatornák egyenesben közvetítették.

    http://www.facebook.com/apokalipszis.eoldalhu

    http://www.apokalipszis.eoldal.hu/"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden nézőpont kérdése! Az államilag elrendelt gyilkosság volt a kiváltó ok ! Ezt sem szabad elfelejteni ! A gázai övezet blokádja sem emberbarát intézmény !
      Lassan már senki sem emlkszik arra, ki és mivel kezdte!
      DE: izraeli oldalon 5 ember halt meg palesztinok közül 139 köztük 34 gyerek !
      A 2009-es Öntött ólom hadművelet is ugyanilyen megállapodással ért véget !+
      Senki sem győzött, senki sem lépett előrébb !
      Illetve talán annyiban: mindkét fél kipróbálta éles helyzetben a fegyvereit és a lehetőségeit !
      Aki ezen a konfliktuson nyert az egyedül Irán !!!!!!

      Törlés