Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 30., péntek

Az ENSZ közgyűlése 138 „mellette”, 41 „tartózkodás” és kilenc „ellene” szavazattal „nem-tag megfigyelő” államként ismerte el a Palesztin Autonómiát • Magyarország a tartózkodók között


Az ENSZ közgyűlése november 29-én, csütörtökön, napra pontosan 65 évvel Palesztinának a brit mandátum megszűnését jelentő felosztási javaslatának a megszavazása után a fenti arányokban felvette a Palesztin Autonómiát, mint nem-tag megfigyelő államot.

Ebben a meghatározásban az „állam” kifejezés a döntő, hiszen az afroázsiai „Harmadik Világ” és muzulmán bevándorlóik és azok leszármazottai haragjától tartó európai államok egy része államként ismerte el a Földközi-tenger és a Jordán folyó között élő népközösséget, amelynek semmiféle állam-szerű ismérve – a másoktól eltérő kultúra, nyelv, vallás, etnikum, közös történelmi háttér – nincsen.

A palesztin indítvány elismerésével az Egyesült Nemzetek meghajolt a több évtizedes terror előtt.

A kilenc állam, amely az indítvány ellen szavazott:
Izrael
Egyesült Államok
Kanada
Panama
Cseh Köztársaság
Marshal-szigetek
Mikronézia
Nauru
Palau

(Utóbbi négy csendes-óceáni szigetország.)

Magyarország és – egyebek között –  Ausztrália, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Lengyelország, Dél-Korea tartózkodtak a szavazástól.

A jelenlévő Mahmud Abbasz (Abu Mázen), a Palesztin Autonómia elnöke kijelentette: nem elégszik meg kevesebbel, mint egy független állammal, amelynek Jeruzsálem a fővárosa.

Izrael Állam 1948-ban történt megalakítását a maga nyelvén „nakbá”-nak, katasztrófának nevezte, Izraelt „Palesztina” gyarmatosításával és modern etnikai tisztogatással vádolta.

Ron Prosor, Izrael ENSZ-nagykövete szavai szerint a palesztinok hátat fordítanak a békének, de az ENSZ nem tudja megtörni azt a 4000 éves kapcsolatot, amely Izrael népe és Izrael földje között fennáll.

Mind Izrael, mind az Egyesült Államok azért ellenzik az egyébként főleg adminisztratív jellegű határozatot, mert a Palesztin Autónómia az Izraellel folytatott béketárgyalások megkerülésével próbálja elérni célját, egy független Palesztína államot.

A korlátozott, szavazásra nem jogosító elismerése ugyanakkor kétségtelen diplomáciai siker a Palesztin Autonómia számára.

A palesztin városokban, Ramallában, Dzseninben, Gázában és másutt a lakosság éjjelig ünnepelt.

A szavazás történelmi hátterére visszatérünk. ◙

4 megjegyzés:

  1. A nemzetközi változások nem Izraelnek dolgoznak.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez igaz. Lassan már csak egyedül Isten áll Izrael mellett.

      Törlés
  2. Isten mindig Izrael mellett volt, van, lesz, és ez Israel számára bőven elég!

    VálaszTörlés
  3. Jól látszik, hogy készülődik a világ Izrael ellen, és végül Izrael magára marad egy legyőzhetetlen túlerővel szemben. Egyedül egy valaki tudja majd legyőzni ezt az ellenséget. Meg is fogja tenni, sőt megsemmisíti majd és Izrael akkor majd felismeri Őt, Jézust!

    VálaszTörlés