Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. május 19., péntek

Eső május végén? • Trump készül. Izrael is.


A csütörtöki hamszin után pénteken erős lehülést prognosztizált az izraeli meteorológiai intézet. Szombaton pedig akár eső is eshet az ország északi és tengerparti régióiban. Az utolsó eső, aminek héber neve is van, éspedig "málkos" (מַלְקוֹשׁ) rendesen áprilisban búcsúztatja az esős évszakot. Vasárnaptól azonban újból felmelegedésre lehet számítani.
Donald Trump, evilágunk pillanatnyilag legfontosabb embere előreláthatólag ezerfős kísérettel érkezik május 22-én, hétfőn Szaud Arábiából, látogatásának első színhelyéről. A főváros leghíresebb, patinás King David szálló legbiztonságosabb, legkényelmesebb, és minden szempontból "legebb" lakosztályában szállásolják el őt, feleségét, lányát és vejét. Biztonságukra kizárólag amerikai őrség ügyel majd.

A kíséret többi tagját szétszórják a főváros más szállodáiba.

Izraelben közben gőzerővel folynak az előkészületek az USA elnökének jövő héten esedékes fogadására.

Kérdéses, hogy megtörténik-e a várva várt bejelentés az USA nagykövetsége áthelyezéséről Izrael fővárosába, Jeruzsálembe Tel Avivból, mint ahogyan az sem biztos, hogy ellátogat-e a Holt-tenger partján emelkedő Mecádá, másképpen Mászádá sziklaerődre. Várhatóan a jeruzsálemi Izrael Múzeumban mondja el elnöki mondandóit.

Ellátogat az Óvárosba, a Nyugati Falhoz? Egyedül? Netanjáhuval? Biztosan ez sem tudható, hiszen egy ilyen látogatás a Hatnapos Háború utáni izraeli annexió elismerésének is felfogható. Legalábbis annak, aki ezt így akarja felfogni.

A fővárosban hétfőn rendkívüli útlezárásokkal kell számolni.

Az elnök egynaposra tervezett ittléte után a Vatikánba  utazik tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése