Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. május 13., szombat

Lág Báómer 5777 - 2017 • Forró szárazság legalább két napig • Késes támadás a jeruzsálemi Óvárosban


Szombat kimenetelekor veszi kezdetét az Ómer-számlálás 33. napja, amelyet héber számértéke alapján  LÁG Báómer-nek (ל"ג בעומר) neveznek. A hagyományos örömünnepen tábortüzeket szokás gyújtani, amely, ha nem kellő körültekintéssel történik, súlyos tűzeseteket és füstmérgezéseket okozhat. Az ünnepség hagyományos központja az ország északi  Meron hegy, Cfát közelében, Galileában.

Felelőtlen fiatalok ilyenkor valóságos piromániás bulikat rendeznek, amelyek nem egyszer végződtek égési sebekkel. Különösen veszélyes a mai este, a beálló száraz meleg miatt.

A vallásos körök egy nappal elhalasztanák az ünnepnapot, hogy elkerüljék a Szombatnap kimenetele előtti "gyújtogatást" – kérdés, mennyien hallgatnak rájuk.


Vasárnaptól szerdáig meleg, száraz időjárásra kell számítani az ország egész területén.


Szombaton késes támadás ért egy rendőrt a jeruzsálemi Óváros Oroszlános kapuja közelében. A rendőr sérülten szembeszállt támadójával és lelőtte. A tettes jordániai állampolgár volt.

♦ 

Ma este kezdődik Kievben az Eurovíziós dalfesztivál. Magyar és izraeli résztvevő is lesz, mindkettő meglehetősen esélytelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése