Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. május 5., péntek

Trump elnök május 22-én Izraelbe látogat • Példátlan biztonsági intézkedések • Áthelyezi az USA-követséget Jeruzsálembe?


Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke május 22-én Izraelbe látogat. Körútjának az első állomása Szaud Arábia lesz, onnan érkezik Izraelbe, innen pedig a Vatikánba repül.

Elnöki megbízatása óta ez lesz az első útja országa határain kívül, és ennek kinyilvánított célja egy közel-keleti békés elrendezés előmozdítása.

Izraeli tartózkodása alatt helikopterek pásztázzák a terepet. A látogatás alatt a szóbajöhető helyszíneket és útvonalakat több, mint tízezer rendőr fogja biztosítani.

Az elnököt mind Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, mind Reuven Rivlin államelnök fogadja majd. A látogatás homlokterében egy izraeli-palesztin békeegyezmény tető alá hozása, a terror megfékezése és általában a Közel-Kelet stabilitásának az előmozdítása áll.

Trump már megválasztása előtt ígéretet tett rá, hogy ez lesz elnöki tevékenysége egyik legfontosabb kihívása. Binjámin Netanjáhuval elnöki tevékenysége első napjaiban tárgyalt, Abu Mázent a napokban fogadta. 

A Kongresszus több tagja az elnök emlékezetébe idézte egyik választási ígéretét, nevezetesen azt, hogy az USA nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe, Izrael fővárosába helyezi át. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése